Седмица след като почина малката Амая, за която хиляди българи събираха

...
Седмица след като почина малката Амая, за която хиляди българи събираха
Коментари Харесай

Родителите на малката Амая за последните часове от живота й: Към институциите нямаме никакви претенции, те си вършеха блестящо работата

Седмица след като умря дребната Амая, за която хиляди българи събираха средства за сърдечна трансплантация, родителите ѝ приказват пред bTV.

В деня, в който трябваше да излети за клиника в Индия, сърцето на момиченцето спря.

Последните часове от живота на Амая минават в опити детето да бъде превозено от Националната кардиологична болница до клиниката в Индия. За превоза родителите наемат индийска компания и медицински екип от Турция, тъй като у нас няма екип, който може да подсигури пътуването. В деня на полета в София настава логистичен безпорядък.

" Пристигаме всички на летище София и получаваме въпрос от задграничните медици: " Къде е оборудването? Трябваше да се върнем с дребната назад до Националната кардиологична болница. След 5-6 часа започваме отначало цялата интервенция. При свързване на апарата за обдишване, турските медиците откриват, че накрайникът, свързващ апарата и самолета, не съответстват “, написа в статус във Facebook бащата на Амая.

След следващо връщане на детето в Националната кардиологична болница Амая издъхва.

" От самата транспортна компания не получихме нито едно " скърбя “, сподели Калоян Абрашев, татко на Амая.

Родителите отхвърлят да чакат ред за трансплантация в България и поради това и финансиране от страната, тъй като са имали незабавната потребност от трансплантация.

" Поддържахме връзка с родителите на бебе Кристин, при които имаше благополучен край, главно те ни насочиха към Индия “, сподели майката на Амая - Силвия Николова.

От Националната кардиологична болница, в която се лекува Амая, отхвърлят обществен коментар по тематиката.

" Откъм институции ние въобще нямаме никакви искания, те си вършеха ослепително работата “, изясни бащата на детето.

В дарителската сметка на Амая и платформата за набиране на средства има 1 300 000 лв..

" Искаме да ги дарим на други сходни случаи. Който си желае средствата назад, той е в цялостно право и ние ще му спомагаме “, разясни Абрашев.  

След публично питане на bTV, индийската транспортна компания към момента не е дала своята позиция по проблема Амая.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР